acm logoACM programming contest

O ACM takmičenju

slikaACM takmičenje u programiranju

Dobrodošli na web sajt namenjen popularizaciji i prezentovanju ACM takmičenja. ACM je internacionalno takmičenje u programiranju sa dugom tradicijom. Datira još iz 1977. godine kada je finale održano u Atlanti, Georgia.

ACM (The Association for Computing Machinery), jedna od vodećih svetskih organizacija u oblasti računarstva i informatike, svake godine organizuje, tradicionalno, takmičenje u programiranju na kome učestvuju ekipe fakulteta iz celog sveta. Svet je podeljen u 20 regiona u kojima se održavaju regionalne kvalifikacije za finale. Najbolji se okupljaju na finalnom tamičenju. Pored prezentovanja svog znanja i osvajanja lepih nagrada učesnicima se pruža mogućnost da budu "ulovljeni" od strane neke strane firme ili univerziteta. Kao potvrda značaja takmičenja i njegovog obima, govori podatak da se od septembra 2007. do decembra 2007. takmičilo 6.700 timova sa 1.821 univerziteta iz 83 zemlje širom sveta, u svojim regionima, od kojih će se 100 najboljih timova takmičiti u svetskom finalu, u aprilu 2008. godine.

ETF na ACM-u

Već više od 10 godina i ETF učestvuje na ovom takmičenju sa svojim ekipama koje se organizuju i biraju tokom godine. Za učestvovanje potrebno je prijaviti se i nakon toga proći kvalifikacioni deo, koji će biti organizovan na fakultetu u vidu rešavanja problema sličnim onima koji se javljaju na takmičenju. Ukoliko se kvalifikujete za tim imaćete priliku da idete na regionalno takmičenje koje se održava svake godine u oktobru, u Bukureštu.

PRIJAVA ZA TAKMIČENJE

Izazov

Problemi koji se javljaju su zaista izazovni, zahtevaju puno logičkog razmišljanja i maksimalnu optimizaciju rešenja koje nalazite. Dok budete rešavali zadatke, otvaraće vam se novi pogledi na razne problematike koje se mogu javljati i pri radu u svakodnevnim poslovima. Naučićete da težite uvek ka optimalnom rešenju, "najboljem i najbržem".

Pored takmičarskog duha koji postoji, na takmičenju preovladava i vrlo prijatna atmosfera u kojoj možete upoznati zanimljive ljude iz raznih zemalja, koji su svi vrlo sličnih interesovanja, tj. uglavnom su svi vrsni programeri i veoma inteligentni ljudi. Ukoliko se vaš tim izbori za visoku poziciju, sigurno ćete biti interesantni predstavnicima kompanija i univerziteta, kako onima koji sponzorišu takmičenje, tako i onim drugima koji će to pročitati u vašem CV-u, а onim najboljima sledi prestižno svetsko finale.

O ACM-u | Kontakt | ©2008 ETF ACM