U prvom delu knjige date su teorijske
osnove tecenja nenjutnovskih fluida - objasnjeni su osnovni fizicki i reoloski
parametri mesavina, nacin odredjivanja reoloskih parametara i navedene
jednacine za odredjivanje rasporeda brzine tecenja po dubini, kao i otpora
trenja. Konacno, razmotreni su uslovi pod kojima dolazi do promene rezima
tecenja iz laminarnog u turbulentan, koristeci “kriticnu” brzinu tecenja,
odnosno “kriticnu” vrednost Reynolds-ovog broja. Laboratorijskim ispitivanjima
obuhvacena su reoloska merenja (izvedena primenom viskozimetra) i analiza
ustaljenog i neustaljenog tecenja mesavina u laboratorijskom kanalu. Za
ispitivanja su koriscene mesavine vode i vrlo finih, glinovitih cestica.
Na osnovu dobijenih reograma, priblizno je odredjena granicna vrednost
koncentracije pri kojoj data mesavina pocinje da pokazuje svojstva nenjutnovskog
fluida. Razmotrena je mogucnost primene poznatog Bingham-ovog fluida za
reolosko modeliranje mesavina. Na osnovu eksperimenata, izvedenih u laboratorijskom
kanalu u ustaljenom hidraulickom rezimu, analiziran je uticaj koncentracije
cvrstih cestica, nagiba dna kanala i protoka mesavine na velicinu linijskih
otpora. Definisane su relacije izmedju Darcy-Weisbach-ovog koeficijenta
trenja i Reynolds-ovog broja na dva nacina: (a) koriscenjem zavisnosti
koeficijenta trenja od Reynolds-ovog i Hedström-ovog broja i (b) primenom
“prosirenog” Reynolds-ovog broja koji se dobija kada se koristi koeficijent
“efektivne” viskoznosti. Na osnovu opita neustaljenog tecenja, kojim je
simuliran slucaj trenutnog proloma brane, izvrseno je poredjenje talasa
gustih mesavina i “ciste” vode, posebno brzina prostiranja i visina cela
talasa. Parametri navedenih eksperimentalnih ispitivanja odredjeni su primenom
postupka dimenzione analize.
KLJUCNE RECI:
gusta mesavina, nenjutnovski fluid,
Bingham-ov fluid, granicna nosivost, indeks tecenja, koeficijent “efektivne”
viskoznosti, koeficijent “prividne” viskoznosti, Reynolds-ov broj, Hedström-ov
broj, “prosireni” Reynolds-ov broj, koeficijent trenja.
|
|