Na početak teksta Na kraj teksta Štampanje teksta

Trka spasilaca Gorske službe spasavanja Srbije

Trka spasilaca

Tradicionalna trka spasilaca će se održati u subotu 06. marta 2010. u 19:30h. Gorska služba spasavanja, kao i svake godine organizuje skijašku trku - dual-slalom na noćnoj stazi Malo jezero na Kopaoniku. Već po pravilu, gorski spasioci će dokazivati svoje skijaško umeće u trkama "jedan na jedan", na ispadanje po kup sistemu, sve do velikog finala i konačnog pobednika. Ipak, draž trke najpre leži u okupljanju svih članova ove elitne spasilačke organizacije, a za gledaoce predstavlja priliku da vide spektakl u vidu dinamičnog takmičenja i posebnog zabavnog programa!

Žurka

Muziku tokom sportskog dela večeri će voditi DJ Munja, aranžman i program će biti u rukama MC Miška Hemije, a nakon trke predviđena je velika žurka povodom tog događaja na koju su svi pozvani, a na kojoj će biti proglašeni pobednici i dodeljene nagrade.

Gosti iz inostranstva

Svake godine GSS prilikom ovog događaja ugošćava spasioce iz drugih zemalja sa kojima na ovom polju sarađujemo u punoj meri. Ipak, ove godine događaj dobija mnogo širi internacionalni karakter, jer će gosti trke biti članovi gorskih službi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, ali i iz Grčke, Slovačke i drugih zemalja. Na ovaj način, takmičenjem se ostvaruje mnogo širi duh međunarodnog okupljanja spasilačkih organizacija.

Trka se organizuje uz svesrdnu pomoć Javnog preduzeća Skijališta Srbije.

Sponzori događaja:

Nestle
Rosiggnol
Zeleno drvo
Lara Monte
Tv Kop

GSS trka
subota 06. Mart 2010. 19:30h,
noćna staza Malo jezero, Kopaonik.


Seminar o lavinama

U subotu i nedelju, 37.02 i 28.02.2010-te godine na Staroj Planini u okviru skijališta na Babinom Zubu, održan je seminar o lavinama u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije, uz podršku JP Skijališta Srbije. Na seminaru je učestvovalo 14 pripadnika Gorske službe spasavanja Srbije. Teorijski su obrađeni procesi nastajanja lavina, prepoznavanje i kretanje po lavinoznom terenu, načini pretrage za unesrećenima i pristup unesrećenima. S obzirom da su snežni uslovi bili dobri, sa dovoljno novog snega, na terenu je praktično izvedeno ispitivanje snežnog pokrivača na raznim mestima i utvrđena mogućnost nastajanja lavina.

Svi učesnici na seminaru su mogli praktično da isprobaju metode ispitivanja snega i procene mogućnosti nastajanja lavina. Drugog dana seminara su rađene vežbe potrage za nestalim u lavinama uz pomoć lavinskih primopredajnika (avalanche trancievers) i lavninskih sondi.
Na seminaru su uspešno obrađene predviđene tematske celine, a rad na terenu je pokazao potrebu za češćim seminarima i vežbama ovog tipa koje će u skorijoj bodućnosti biti cešće održavane.

   
www.gss.rs